EMDR

EMDR, of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een innovatieve en effectieve, wetenschappelijk onderbouwde psychotherapeutische methode die speciaal is ontwikkeld om mensen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen en andere emotioneel beladen herinneringen.

 

EMDR traumaverwerking

Francine Shapiro, de grondlegger van EMDR-therapie, ontdekte dat mensen van nature over een ingebouwd informatieverwerkingssysteem beschikken dat ons helpt om ervaringen te verwerken en herinneringen op te slaan op een manier die ons welzijn ondersteunt. Dit aangeboren systeem speelt een cruciale rol in hoe we omgaan met zowel positieve als negatieve gebeurtenissen in ons leven. In een gezond werkend informatieverwerkingssysteem worden dagelijkse ervaringen en emoties verwerkt en opgeslagen zonder langdurige stress of klachten te veroorzaken. 

Wat gebeurt er bij traumatische ervaringen?

Bij trauma of zeer stressvolle gebeurtenissen wordt het verwerkingssysteem vaak overbelast. In plaats van de herinnering normaal te verwerken, blijft de informatie als het ware ‘bevroren’ in de tijd, inclusief de pijnlijke emoties, beelden en fysieke reacties van het moment. Dit kan leiden tot klachten zoals angst, negatieve gedachten en fysieke spanningen, omdat de herinnering in een onverwerkte vorm blijft terugkeren.

EMDR en herstel van het verwerkingssysteem

Shapiro ontdekte dat met behulp van EMDR-therapie het vastgelopen verwerkingssysteem weer in beweging kan worden gebracht. Door middel van specifieke technieken, zoals oogbewegingen of andere vormen van bilaterale stimulatie, helpt EMDR om de hersenen deze onverwerkte herinneringen opnieuw te verwerken. Dit activeert het natuurlijke verwerkingssysteem, zodat de herinneringen alsnog worden opgeslagen zonder de oorspronkelijke emotionele lading.

Het belang van een goed functionerend verwerkingssysteem

Een goed werkend informatieverwerkingssysteem is essentieel voor onze mentale gezondheid. Het stelt ons in staat om te leren van onze ervaringen, veerkracht op te bouwen en beter om te gaan met toekomstige uitdagingen. Door het verwerken van vastzittende herinneringen en emoties met therapieën zoals EMDR, krijgen we de ruimte om los te komen van negatieve invloeden uit het verleden en ons leven weer zelf vorm te geven.

Shapiro's inzichten hebben een nieuwe weg geopend voor traumaverwerking en laten zien dat ons brein, mits goed ondersteund, in staat is om zelfs de moeilijkste ervaringen te verwerken en op een helende manier op te slaan.

Zo werkt het

Veel mensen associëren EMDR voornamelijk met de oogbewegingen waarbij de cliënt de ritmische bewegingen van de hand van de therapeut volgt. Hoewel bilaterale stimulatie een opvallend kenmerk is van EMDR, is het slechts één onderdeel van de methode.

Het EMDR-traject omvat volgende fasen:

1. Voorbereiding & stabilisatie

In eerste instantie onderzoeken we samen wat de link is tussen je huidige klachten en mogelijk onverwerkte herinneringen uit je verleden. 

Het doel van deze voorbereidende fase is ook om jouw draagkracht (indien nodig) te vergroten zodanig dat de latere verwerking optimaal kan plaatsvinden. 

2. Verwerking

Eens je er klaar voor bent, bekijken we de onverwerkte herinneringen in meer detail en verwerken we deze tijdens bilaterale stimulatie (oogbewegingen of afwisselend tikken). 

Bilaterale stimulatie helpt om

  • de emotionele lading van de herinnering te verminderen
  • de traumatische herinnering te integreren in het normale geheugen, waardoor ze minder storend wordt
  • traumatische herinneringen sneller en effectiever te verwerken

3. Integratie

Na de verwerking evalueren we samen wat de impact ervan was, welke nieuwe inzichten deze heeft gebracht en integreren we deze in jouw dagelijks leven.